PASEN = Overleven 09-04-2000
Zomaar een paar laatste notities uit Recife waaruit mag blijken dat overleven in 'onze' wijk San Martin geen sinecure is:

WATER Zondag 9 april 2000, 09:50 uur "Vandaag zou er sinds 8 dagen weer water zijn, maar het is me deze keer niet gelukt om water uit de hoofdleiding te pompen. Het water was al op, terwijl de buurvrouw nog niet eens klaar was met het vullen van haar reservoir. Ik weet niet wat ik moet doen, zonder water. Ik zou elders water moeten gaan kopen, maar waarmee?"

GEWELD "Ik hoorde net, dat de een meisje van een paar huizen verderop, Suely, de 14-jarige stiefdochter van Tita, verkracht is door drie mannen die haar ook met een mes bewerkten en een of twee keer in het hoofd schoten. Ze ligt nu op intensive care, en is er heel slecht aan toe. Ik denk dat Marcelo en Marcílio haar nog kennen, zij voetbalden met haar op straat, hier voor de deur."

WATER? Zondag 9 april 16:00 uur "Ik heb 100 meter waterslang uitgelegd en gekoppeld aan de pomp van Dona Edinja. Er komt water uit de slang, maar het stinkt naar rioolwater en het ziet er vuil uit. Ik snap er niets meer van. Moeten we soms allemaal sterven aan cholera? Ik zal morgen een paar liter chloor halen om in het water te gooien."

PASEN
"De Escola dos Anjos zal Pasen herdenken op 20 april 2000. Alle klassen komen dan van 8 tot 11 uur bij elkaar. We vertellen dan verhalen over Pasen, de kinderen maken tekeningen, schilderen zelf meegebrachte hardgekookte eieren (goed ideetje van jullie daar in Nederland!) en de oudste kinderen zullen stukjes uit het leven van Jezus uitbeelden.
Daarna krijgen ze koek, fruit en vruchtensap (passievrucht). Als ze naar huis gaan, krijgen ze nog een wegwerpbeker mee, met daarin wat snoepjes, knabbeltjes en popcorn. Die bekers hebben de juffrouwen zelf gemaakt van lege frisdrankflessen, met daarop geplakt een zelfgetekende en uitgeknipte afbeelding van de paashaas, met grote oren. Ook de catechismus groep die 's zaterdags onzeschool gebruikt, besteedt op soortgelijke wijze aandacht aan de Paasviering.

Voor ons betekent Pasen: de overgang naar iets beters, een verandering ten goede. Voor de Christenen is het het feest van de Verrijzenis, de wederopstanding uit de dood. En het betekent dus de overgang naar een nieuw leven.
Ik hoop dat het voor ons niet bij symboliek blijft. GEBREK en GEWELD zijn hier de alles overheersende factoren. We proberen in de Escola dos Anjos onze leerlingen te leren dat er betere leefwijzen zijn en hen daarvoor wat handreikingen te doen in de vorm van liefde en kennis. We blijven hopen en vertrouwen op vooruitgang.
Dankzij U allemaal weten we dat er niet alleen maar geweld en gebrek is, maar ook NAASTENLIEFDE.
Blijf bij ons alstublieft.
Denk met name in deze vastentijd aan ons. Voor ons is het elke dag vasten. Help ons met uw bijdrage via SKIBRA op onderstaand rekeningnummer 11.50.83.413 of op Postgiro: 208356 t.n.v. Stichting Kinderzorg Brazilië te Eijsden. Uw gift, uw liefde, betekent voor ons OVERLEVEN OP WEG NAAR EEN BETERE TOEKOMST."

Quitéria, Directrice van de Escola dos Anjos, een project van Stichting Kinderzorg Brazilië.
Stichting Kinderzorg Brazilië:
Klimmerseind 4, 6245 HH Eijsden
Telefoon/fax: (043) 409 80 34
e-mail: skibra@bigfoot.com
Rabobank Eijsden: 11.50.83.413 
Ons "huisadres" op het Internet is HTTP://MEMBERS.BIGFOOT.COM/~SKIBRA