Catechismus 17-04-2000
Brief uit Recife: "Vanmiddag, zaterdag 15 april, na de catechismusles (er waren 62 kinderen!!!) kregen we onverwacht bezoek van de Padre Eraldo en een assistente. Ze kwamen vertellen dat ze willen dat de kinderen 4 jaar in de kerk lessen krijgen als voorbereiding op de Eerste H. Communie. Ik heb hier al eerder over geschreven.
Ik heb een heel lang gesprek met de Padre gehad. Hij vindt onze school heel mooi. Wilde weten of ik katholiek ben. En of jullie katholiek zijn. Ik zei: "Ik ben katholiek, jazeker, maar ik woon niet in de kerk." Ik vroeg de padre nog of de kerk niet overal hetzelfde is. Hij: "Ja, maar daar in Nederland wordt de mis anders opgedragen. De cultuur is anders."
Natuurlijk is de cultuur er anders, zei ik, wat had U dan gedacht? Maar het Woord van God is overal hetzelfde volgens mij. Hetzelfde voor rijk en arm, blank en zwart, etc. En de kerk mag ook niet discrimineren. Als de kinderen zo lang catechismuslessen krijgen, moeten ze haast wel als Pater of als Zuster de communie doen! Volgens mij is de kerk al eeuwen dezelfde, overal. Of is de kerk soms veranderd? Hij antwoordde: Jazeker, de kerk wordt iedere dag rijker. En de armen iedere dag armer! Voegde ik eraan toe. Ik legde nog eens uit dat onze school er is voor de allerarmsten. Die ook geen geld hebben om zoveel te betalen om de communie te mogen doen. Dat jullie je huis ter beschikking hebben gesteld om er een school van te maken. Dat jullie anders zijn dan het volk hier, dat zich alleen maar ten koste van anderen wil verrijken. Ja, repliceerde hij, maar zij zijn rijk! "Dat is hun probleem, als dat zo is!, heb ik toen gezegd. Maar zij zijn ons niets verplicht en doen dit uit liefde voor de kinderen! En ze hoeven geen geld van de armen."
Hij zei verder niets meer, maar ik denk wel dat hij het inmiddels begrepen heeft. We namen afscheid en spraken af dat hij op onze paasviering in school aanwezig zal zijn. Hij zei dat hij graag een stukje koek wil komen eten…. De padre vindt het nu wel goed, dat we de catechismuslessen in de Escola dos Anjos geven. Alleen vindt hij 2 jaar lessen nog te weinig…..
We zien wel.
Lieve mensen in Nederland, vergeet ons niet! Wij zijn jullie erg dankbaar en we hebben jullie steun hard nodig!

Zalig Pasen!

Quitéria, directrice van de Escola dos Anjos, een project van SKIBRA.
Stichting Kinderzorg Brazilië:
Klimmerseind 4, 6245 HH Eijsden
Telefoon/fax: (043) 409 80 34
e-mail: skibra@bigfoot.com
Rabobank Eijsden: 11.50.83.413 
Ons "huisadres" op het Internet is HTTP://MEMBERS.BIGFOOT.COM/~SKIBRA