KNOKKEN!

06-06-2002

SCHILDEREN
Nu de straat voor de ESCOLA DOS ANJOS verhard is, kunnen de nieuwe verhoogde stoep van de school en de voorgevel onderhanden worden genomen. Dat is SCHILDEREN geblazen.
De stoep werd mooi blauw (kleur uit de braziliaanse vlag) en de traptreden naar de ingang afwisselend blauw, groen en geel. Geheel in stijl van de vlag!
Het blik verf stond in de goot van de straat. Plots komt er een niet oplettende automobilist aan en rijdt pardoes over het blik heen. WEG VERF. En denk maar niet dat de dader iets vergoedt! Nieuwe verf kopen is het enige dat er op zit.

GEZONDHEID
Gezondheidszorg is de laatste maanden de grootste zorg in de school. Van de 100 leerlingen komen er nu gemiddeld zo’n 80. Dat komt doordat naast DENGUE (knokkelkoorts) nog meer besmettelijke ziekten hun tol opeisen: WATERPOKKEN en MENINGITIS.
De kranten staan vol met artikelen die uitleggen hoe de ziekten te herkennen en te bestrijden. Alleen, de mensen in de krottenwijken kunnen geen kranten kopen, laat staan lezen. Daarom worden de ouders op school uitgenodigd en krijgen dan van onze juffen uitleg. Bijvoorbeeld, dat kinderen met koorts en besmettelijke ziekten niet naar school mogen komen, om zo andere kinderen niet ziek te maken. Maar ook, hoe de zieke kinderen verzorgd moeten worden. Er heerst grote onwetendheid op alle gebied!

MISBRUIK
Van één van de kinderen op school hoorde de juf dat de vader haar oudere zusje regelmatig sexueel misbruikt. Na verificatie van het verhaal (het bleek zeer waar te zijn) besloot de juf om de moeder over de situatie  in te lichten. Een heel moedige stap, in een achterstandswijk waar sowieso de wet van de straat heerst. Aangevers lopen daar groot risico. Toch vond de juf het onverantwoord om niets te ondernemen. We hopen dat haar actie het gewenste resultaat heeft. In elk geval is het slachtoffertje voorlopig bij haar oma ondergebracht.
 
JUNI FEESTMAAND
Juni is een belangrijke feestmaand in de staat PERNAMBUCO in Noord-Oost Brazilië. De feesten zijn gebaseerd op de verering van vele heiligen, waaronder de Antonius (13 juni), Johannes (24 juni) en Petrus (29 juni). Daarbij is het ook nog Vaderdag (a.s. zondag) en Dag van de Verliefden (Dia dos Namorados, 12 juni) dus de commercie pikt zijn graantje wel mee.
Van 24 juni t/m 30 juni hebben de scholen daarom vrijaf en in juli volgt dan de WINTERVAKANTIE., ofwel de vakantie van het regenseizoen. Nu maar hopen dat het ook voldoende regent!
Het feest van St. Johannes wordt in sommige streken heel uitbundig gevierd. De straten hangen vol vlaggetjes, die vaak gemaakt worden van verpakkingsmateriaal (chips-zakjes e.d.). De zon en wind maken er verder een prachtig glitterend geheel van. Natuurlijk zijn de mogelikheden om te feesten heel anders in een krottenwijk dan voor de rijkere mensen. Maar dansen kan iedereen!

GEEN OORLOG, WEL KNOKKEN!
Met dit verhaal probeerden we U deelgenoot te maken van het wel en wee rondom onze ESCOLA DOS ANJOS in Brazilië. Het mag duidelijk zijn dat onze juffen voor een gigantische uitdaging staan en vele ups en downs meemaken. In Brazilië is geen oorlog en we verliezen daarom gelukkig geen geld, bezittingen of energie aan onheil van ‘buitenaf’. Maar er is wel sprake van een slopend DAGELIJKS GEVECHT TEGEN ARMOEDE EN HONGER, TEGEN ZIEKTE, BUROCRATIE EN MISBRUIK
Wij blijven eraan werken om de situatie van onze onderwijzeressen (vrijwilligsters) te verbeteren. We willen ze in elk geval moreel en financieel ter zijde staan in hun werk. Onze juffen wonen zelf in de krottenwijk en ondervinden alles wat hier beschreven is ‘aan den lijve’. Zij weten precies waar het schort en wat er gedaan moet worden en zij doen wat in hun vermogen ligt.
Daarom zijn we blij met alle hulp die we via de actie ADOPTEER EEN JUF krijgen. NADJA, ROSEANE, ANA PAULA, EDNA en QUITÉRIA verdienen onze financiële ondersteuning voor 1000 % en kunnen op ons rekenen. Doet daarom ook mee en treedt toe tot ons Leger van Engelen! Voor een kleine bijdrage per maand helpt U ons dan om de ESCOLA DOS ANJOS in stand te houden en bouwt U mee aan een betere toekomst voor de armsten in de wijk San Martin (Sint Martinus), in RECIFE, BRAZILIË.
Vul de machtigingsbon daarom vandaag nog in en stuur hem naar de bank. BIJ VOORBAAT DANK!!!

 

jbon