AFSCHEID, VERKIEZINGEN, DAG VAN DE KINDEREN!

07-10-2002

AFSCHEID
Dat we afscheid moesten nemen van onze Prins Claus, was ook voor ons niet onverwacht. Toch is het altijd zo dat het moment van afscheid nemen zwaar is voor de naaste familieleden en ieder die zich betrokken voelt bij de persoon in kwestie. Ook wij voelen mee met koningin Beatrix, haar kinderen en allen die deel uitmaken van het Koninklijk Huis. We wensen hen veel sterkte toe.
Op het moment dat je je realiseert dat iemand wegvalt, realiseer je je ook des te meer wat de persoon betekende. De inzet die Prins Claus leverde voor duurzame ontwikkeling spreekt ons als SKIBRA natuurlijk bijzonder aan. Vanuit de glazen kooi waarin de Prins zat, deed hij het maximaal mogelijke maar had zelf nog wel meer willen doen. Een gevoel dat wij delen.

VERKIEZINGEN
In BraziliŽ zijn op 6 oktober j.l. de verkiezingen geweest. Behalve een nieuwe president, moest ook gestemd worden voor de senaat en de volksvertegenwoordiging in de staten die samen BraziliŽ vormen.
LULA, de presidentskandidaat van de Partij van de Arbeiders (Partido dos Trabalhadores) had volgens de tussentijdse uitslagen van zondagnacht 46 ŗ 47 % van de stemmen, net niet genoeg voor een overwinning in eerste termijn. Als hij president van BraziliŽ wordt, is dat een historische overwinning voor links BraziliŽ. Ook historisch zal het zijn, dat de President van BraziliŽ de lagere school niet heeft afgemaakt. Wel is hij als voorman van de metaalarbeiders altijd zeer actief geweest. Het is ook die basis, die zo massaal op hem stemt. De arbeiders en het enorme contingent mensen die beneden het minimum moeten leven, hebben alle hoop op hem gevestigd.

ECONOMIE
Anders is dat bij beleggers en bij het IMF, gezien de radicale standpunten die Lula had toen hij oppositie voerde. Hij was bijvoorbeeld tegen privatisering en tegen multinationals. Hij wil grote schoonmaak houden in het door immense corruptie verziekte overheidsapparaat. Dat maakt het toekomstbeeld voor de Braziliaanse economie op korte termijn niet rooskleurig. Hetgeen te merken is aan investeringsgedrag en vooral ook aan de koers van de Braziliaanse Real ten opzichte van de Dollar (of Euro). Als de trend zich důůrzet zal deze koers in December gehalveerd zijn ten opzichte van Januari 2002. Dus wordt alles weer duurder voor de Brazilianen, de inflatie neemt weer toe. En dat is allemaal precies tegen de belangen van de armsten in.
Gelukkig heeft LULA zijn uitspraken de laatste weken wat gematigd, vooral om wat bezorgdheid bij het IMF weg te nemen.Vandaar dat hij nu al LULA LIGHT genoemd wordt.

SKIBRA
Afijn, hoe het ook zij, wij zullen in elke politieke realiteit ons werk voor Braziliaanse kinderen voortzetten en proberen zoveel mogelijk kinderen te behoeden voor een leven als straatkind. Door het bieden van DUURZAME ONTWIKKELING.

Dag van de KINDEREN!
Erg leuk is de ĎDAG VAN DE KINDERENí. Zoals Moederdag en Vaderdag is er in BraziliŽ ook een Kinderdag, op 12 october. We zullen de kinderen van de ESCOLA DOS ANJOS dan eens extra verwennen, met praktijklessen over voedsel en het verorberen daarvan. Behalve het leren rekenen en schrijven, benutten we deze vorm van lessen voor het bestrijden van honger bij de kinderen die we op ons schooltje hebben. Want met een lege maag kun je niet leren.

Daarom blijven we U oproepen om mede die zekerheid te verschaffen. DOET U AL MEE?
Voor een kleine bijdrage per maand op ABN/AMRO rekening 41.37.61.622 of Postgiro 208356 tnv STICHTING KINDERZORG BRAZILIň† helpt U ons om de ESCOLA DOS ANJOS in stand te houden en bouwt U mee aan een betere toekomst voor de armsten in de wijk San Martin, Recife, BraziliŽ.
Vul daarvoor machtiging in en stuur hem naar uw bank. Elke bijdrage is nodig en welkom! BIJ VOORBAAT DANK!!!