VERKIEZINGEN, ZORGEN en een LICHTPUNTJE!

14-10-2002

VERKIEZINGEN
Aangezien de socialistische presidentskandidaat Luiz Ignácio Lula da Silva (Lula) in de eerste verkiezingsronde met 46% niet de absolute meerderheid heeft gehaald, is er nu een tweede ronde nodig. Daarin neemt hij het op tegen José Serra van de sociaal-democraten. Volgens de peilingen ligt Lula met 30 procentpunten voor op zijn concurrent. De verhouding momenteel is 60-30. In de eerste ronde was die verhouding nog 46-23, dus de voorsprong wordt groter. Zoals we vorige week al meldden, hebben de beleggers zo hun zorgen bij deze ontwikkeling, gezien de radicale uitspraken van Lula in het verleden. Er zal op zijn minst veel omzichtiger geďnvesteerd gaan worden. Zo zien we de enige serieuze motor van de Zuid-Amerikaanse economie gaan vastlopen. Alsof de problemen al niet groot genoeg zijn in een land waar 60 % van de bevolking in armoede leeft. Lichtpuntje is, dat er een frisse wind gaat waaien door de vastgeroeste ambtelijke molens. Waarin voorheen bijna al het overheidsgeld verdween dat bedoeld was voor ontwikkelingsprojecten.

ZORGEN
Wij van Stichting Kinderzorg Brazilië kijken bezorgd toe en blijven ons wijden aan de primaire taak, zorg voor de allerarmsten in de sloppenwijken van Recife. We hopen dat onder een socialistisch regime er in elk geval meer aandacht zal zijn voor de zogenoemde ‘onderkant van de samenleving’ in Brazilië. Dat is Lula wel verplicht aan zijn achterban. De mensen zijn grotendeels murw na perioden van droogte, gevolgd door immense overstromingen in 2001, gerantsoeneerde electriciteit in 2001 en 2002, en bij dat alles een chronisch gebrek aan voedsel en onderwijs, een chronisch gebrek aan orde op straat. Alleen is daarvoor geld nodig, dat eerst verdiend moet worden. Als de beleggers het laten afweten, is de cirkel rond en glijdt Brazilië af naar de hel. Een grote verantwoording ligt hier bij multinationale bedrijven, waarvan er veel het hoofdkantoor in Nederland hebben. Waar ter wereld is de situatie erger? Het heeft nauwelijks zin om daarover vergelijkingen te maken. Je moet er gewoon midden in zitten om de ernst van de toestand te begrijpen, laat staan te formuleren.

LICHTPUNTJE
Een stralend lichtpuntje is het bedrag van €374,90 dat door de leerlingen van basisschool “De Cramignon” voor de Missie is bijeengebracht. Het geld is zaterdagavond overgedragen aan de SKIBRA, nadat het in de H. Mis in de St. Martinuskerk was overhandigd door de leerlingen. We zijn als SKIBRA heel blij met de bijdrage en vooral ook met de gebleken betrokkenheid. We zullen het geld voor 110% besteden aan de DUURZAME ONTWIKKELINGSHULP die onze Braziliaanse juffen van de ESCOLA DOS ANJOS (SCHOOL VAN DE ENGELEN) uitvoeren. Onze hulp is zéér direct, en wordt uitgevoerd door Braziliaanse juffen voor Braziliaanse kinderen en hun gezinnen. Zij werken aan het fundament voor betere kansen en ontwikkeling.

HET LEGIOEN VAN ENGELEN: KOM ER BIJ!
Om onze hulp werkelijk DUURZAAM te laten zijn, moeten we de Braziliaanse ontwikkelingswerkers (onze juffen!) blijven ondersteunen, zolang hun overheid dat niet kan. Daarom blijven we U oproepen om mee te doen. Word lid van het LEGIOEN VAN ENGELEN: voor een kleine bijdrage per maand op ABN/AMRO rekening 41.37.61.622 of Postgiro 208356 tnv STICHTING KINDERZORG BRAZILIË helpt U ons om de ESCOLA DOS ANJOS in stand te houden en bouwt U mee aan een betere toekomst voor de armsten in de wijk San Martin, Recife, Brazilië en aangrenzende wijken..
Vul daarvoor machtiging in en stuur hem naar uw bank. Elke bijdrage is nodig en welkom! BIJ VOORBAAT DANK!!!