SKlogo

Missie van SKIBRA: Zorgen dat kinderen geen straatkind worden.

15-10-2003


Economie
Dat de hele wereld last heeft van economische teruggang mag bekend worden verondersteld. De kabinetsplannen in Nederland liegen er niet om. Langer werken, twee jaar bevriezen van salarissen (was dat al lang niet zo voor velen?). Maar we hebben nog ons dagelijks natje en droogje. Vandaag (zondag) stond in de Braziliaanse kranten te lezen dat 80% van de gemeenten in de staat Pernambuco (waaronder ‘onze’ stad Recife) geen geld in kas hebben om de 13-de maand uit te betalen in december. Nu zijn de doorsnee ambtenarensalarissen daar niet hoog (ongeveer €150 à €250 per maand). Het moge duidelijk zin dat er dan in de feestmaand weinig te vieren valt. Vorig jaar had men het al over een ‘Groen/Gele’ Kerst. Dat wil zeggen: met traditionele (Braziliaans) binnenlandse kost, zoals rijst, kip en bonen als kerstmenu. Voor dit jaar ziet het er voor het grote leger ambtenaren dus nog slechter uit.

Bevallen
Eén van de juffen (NADJA) heeft na 6 jaar haar tweede kindje (Victor Hugo) gekregen, op 6 oktober. Natuurlijk zijn de oudste kinderen van de Escola dos Anjos op kraamvisite geweest. Eén meisje vond het een LELIJK kindje…. Het zal je maar gezegd worden!. Voorlopig neemt een nieuwe juf (FLÁVIA) tijdelijk waar voor de gelukkige moeder.
 

Dag van de kinderen
12 Oktober was de Dag van de Kinderen. Dat betekent feest, vooral voor de kinderen uit de wat welvarender gezinnen. Zij worden verwend met allerlei lekkers en feestjes. Helaas zit dat er voor de kinderen van de Escola dos Anjos niet in. Daarom zijn de juffen in de afgelopen week druk in de weer geweest. Er werden cakes gebakken, fruit ingeslagen en alles werd door de kinderen dankbaar verorberd. Maar niet nadat er in de lessen nog eens aandacht werd besteed aan het zorgvuldig schoonmaken en schillen van fruit. Vervolgens kregen de kinderen voetbalshirts aan. Een deel kreeg groene shirts van SVME een ander deel kreeg de rode van VV Eijsden aan. En enkele meisjes kregen clownspakjes aan. Alle kleertjes afkomstig uit Nederland (Eijsden). Vervolgens onder politiebegeleiding in optocht naar een groot braakliggend terrein dat grenst aan de sloppenwijk Cabeça da Vaca (KOEIENKOP). Daar werd heerlijk gerend en gevoetbald. De stoet had veel bekijks van applaudiserende omwonenden, die steeds meer bewust worden van het goede werk dat de Escola dos Anjos verricht. En niet alleen als het gaat om vertier! Er wordt heel serieus het lesplan afgewerkt, proefwerken gemaakt en doelgericht gewerkt aan een betere toekomst.

Voorkomen dat kinderen straatkind worden
Belangrijk daarbij is continuering van kwalitatief goed onderwijs. Daarom blijven we vragen: Doe mee! ADOPTEER EEN (stukje van een) JUF door een bijdrage op postgiro 208356 van de SKIBRA te Eijsden, of door bij uw bank of via postgiro een machtiging voor periodieke bijdragen voor de actie ADOPTEER EEN JUF af te geven. Sluit U aan bij het groeiende ‘Legioen der Engelen’!