Uw geld wordt besteed aan HULP VOOR DE ALLERARMSTE BRAZILIAANSE KINDEREN. De hulp wordt gegeven DOOR BRAZILIAANSE JUFFEN, DIE ZELF ONDER DE ARMOEDEGRENS LEVEN.

De missie van SKIBRA:

Zorgen dat kansarme Braziliaanse kinderen
geen straatkind worden.

19/04/05

TERUGGEVONDEN

Gelukkig kwam al enkele dagen na aankomst het bericht van de politie van Etter Beek, dat de handbagage die op 1 januari op Zaventem gestolen werd, was teruggevonden. Het blijft nog te bezien wat de dieven werkelijk uit de tas gehaald hebben, maar de boterhammetjes zaten er nog in volgens de politie. Dat zal een aardige verrassing worden als we op 24 januari terugkomen.

BEZOEKEN

In de tussentijd hebben we meer contacten met Rotary International gehad dan we vooraf durfden hopen. Dat resulteerde niet alleen in toezeggingen voor hulp op politiek en juridisch vlak, maar ook in een snelle uitbreiding van het ďnetwerkĒ  van hulpverleners, zowel in BraziliŽ als in Nederland. Na een toespraak door ondergetekende in de Rotary Club van Boa Viagem, Recife werden vaantjes uitgewisseld en een dag later bracht de Rotary club een bezoek aan de Escola dos Anjos (FOTO). Zoals te verwachten in BraziliŽ was ons verzoek om hulp meteen gevolgd door een verzoek van Rotary Noord-oost BraziliŽ om hulp in diverse andere projecten. We kregen 13 projectbeschrijvingen mee om aam Nederlandse Rotarians te geven met het verzoek om een samenwerking (financiŽle ondersteuning) te starten.

Via Rotary kregen we ook een adres van een Nederlandse mevrouw die sinds zes jaar in Recife woont en die ook actief is in hulpprojecten. Daar gingen we op bezoek en kregen een doos knuffels mee voor de schoolkinderen. Rechtstreeks uit Nederland via reisbagage in een nog ongeopende doos. Toen we in de school aankwamen gingen we meteen kijken en Mensenkinderen, wat zien die knuffels er vies uit. Die zouden toch op best een keer gewassen kunnen worden alvorens te versturen. We hebben ze maar eerst in de wasmachine gegooid en dan nog, voor de school gebruiken we ze liever niet uit hygiŽnisch oogpunt.

Zaterdagochtend stond er om 8 uur ís ochtends een Engelse mevrouw voor de deur die al 22 jaar hier werkt in allerlei projecten en lid is van de Rotary Club. Ook zij bracht een stapeltje projectbeschrijvingen met het verzoek om die bij Nederlandse Rotarians af te leveren.

SPECIALE ZORG

Behalve de zorg en het onderwijs via de Escola dos Anjos komen er ook steeds meer individuele zorgprojecten op gang, als gevolg van herenigingen die SKIBRA heeft gerealiseerd tussen adoptiekinderen en hun biologische ouders. Zo zijn er nu voor het eerst medicijnen vergoed aan een uiterst arm gezin waarvan de zoon door Nederlanders is geadopteerd. De adoptie-ouders, zelf medici, hebben aangegeven dat gezin graag te willen helpen bij de bouw van een stenen huisje en vooral door het vergoeden van medicamenten voor ťťn van de kinderen van dat gezin, die hartpatiŽnte is. Een ander gezin mag van de adoptieouders een kleerkast en stapelbed voor de kinderen kopen, als eerste aanzet voor een verbetering van levensomstandigheden. Dit alles wordt door de COSKIBRA, onze projectbegeleidingsorganisatie in Recife, geregisseerd en uitgevoerd. Bij reeds bestaande projecten zoals de hulp door Eijsdense donateurs aan Linalda en haar vierkinderen en aan ons dwergje Mateus en zijn familie, zijn we op bezoek geweest om te constateren dat de hulp inderdaad aankomt en ook het beoogde effect heeft.

HERENIGING

Nadat Jonathan vorige week al kennis kon maken met zijn oma en enkele broers, was er deze week de eerste ontmoeting met zijn biologische moeder. Verlegen, maar vriendelijk keken ze elkaar aan en werd er een kleine omarming gegeven. Heel spontaan ook was de ontmoeting met kleine zusje Luana (4 jaar). Zij vroeg meteen of ze met ons mee mocht en Jonathan vond het wel prima, hij vindt het kleine zusje heel aardig en speelt heel geduldig met haar. Zo zijn nu broer Fernando (13) en zus Luana (foto) bij Jonathan aan het logeren in Recife en voorlopig hebben ze het uitstekend naar hun zin. Hopenlijk kunnen ze ergens opgevangen worden anders wacht hen onherroepelijk de straat. Intussen genieten ze van elk moment, van elk uitstapje (strand) en van elke lekkere hap. Vandaag, zondag 16 januari zijn we samen naar de eerste voetbalwedstrijd van het seizoen geweest. Hierna volgt een klein verslag. 

SPORT-PETROLINA

De eerste bekerwedstrijd (toegangsprijs: in het seizoen waarin SPORT CLUB de RECIFE haar honderdjarig bestaan viert. SPORT heeft de afgelopen jaren slecht gepresteerd maar heeft een rijke historie, gezien de enorme verzameling kampioensbekers. Het laatste aansprekende resultaat dateert echter alweer uit 1987 toen ze voor de vijfde keer kampioen (Pentacampe„o) van BraziliŽ werden. Maar na een bezoek aan de schatkamer (foto) was Jonathan toch wel fan van Sport geworden.

In het begin was het erg heet op de tribunes, hoewel de wedstrijd pas om 16:00 begon. Vlak na het begin van de wedstrijd was er nog een invasie van straatkinderen die zonder betalen over de hekken klommen. Wat zijn ze lenig! Een dominant Sport (kleuren zwart-rood) probeerde snel te openen, onder aanvoering van opzwepende sambaritmes op de tribune. Veel kansen leverden niets op totdat een blunder in de verdediging (de verdediger leek wel als toeschouwer mee te doen) de 0-1 achterstand betekende. De schrik sloeg de spelers duidelijk in de benen maar gelukkig was een eigen doelpunt van Petrolina nog voor de rust een keerpunt in de wedstrijd. Intussen werd de aandacht van het publiek afgeleid door een mooie groene bikini die verzoop in een veel te dik lijf van ongeveer 50 jaar. Wel leuk om te zien voor Jonathan en zijn broer, maar Luana vond er niks aan. We hebben voor de rest van het jaar voldoende vlees gezien. Zelfs Braziliaanse mannen maakten dat ze en ander plekje vonden,

De tweede helft leek eerst op een gezapig gelijkspel uit te lopen (af en toe schreewde ik maar eens heel hard AJAX om ze wat te prikkelen, maar ze begrepen het niet) totdat Sport een dubbele wissel uitvoerde en de geest uit de fles kwam. Plotseling werd er zeer aanvallend over weinig stations gespeeld, hetgeen halverwege de tweede helft resulteerde in een verdiende 2-1. Enkele minuten later werd het zelfs 3-1 door een beauty van een goal uit een schitterende snelle aanval over de flank. De wedstrijd was gespeeld en het publiek ging tevreden en kreten scanderend naar huis. Jonathan en zijn broer Fernando en zusje Luana hadden een supermiddag en mijn haren zijn wat blonder geworden in de zon. Hopenlijk heb ik straks geen nachtmerries van grote stukken afgekeurd vlees in een te kleine bikini.

 

ADOPTEER EEN JUF
Wilt u SKIBRA ook helpen bij het voorkomen dat kinderen straatkind worden? Uw geld wordt besteed aan DUURZAME ONTWIKKELINGSHULP VOOR DE ALLERARMSTE BRAZILIAANSE KINDEREN. De hulp wordt gegeven DOOR BRAZILIAANSE JUFFEN, DIE ZELF ONDER DE ARMOEDEGRENS LEVEN. Doe daarom mee in het sponsorprogramma ďAdopteer een JufĒ. Met een kleine vaste bijdrage per maand, per kwartaal of per jaar op GIRO 208356 t.n.v. STICHTING KINDERZORG BRAZILIň te EIJSDEN kunt u meedoen. Vergeet niet erbij te vermelden: ADOPTEER EEN JUF.