SKIBRA

NIEUWS
02-01-1997

 

Próspero Ano Novo, een Voorspoedig Nieuw Jaar wensen wij U namens het SKIBRA-bestuur (HH. Verhoeven, Soudant, Popma en de dames Bovens, Lima dos Santos, Popma) en mede namens de medewerkers en begunstigden in Brazilië. Dat Uw dromen realiteit mogen worden, in goede gezondheid voor U en de Uwen.

Dit schrijvende denk ik terug aan het artikel in de krant van 28 december 1996 waarin staat dat twee Nederlandse tuinders op vakantiereis in Brazilië, vermoord werden in de meest trieste sloppenwijk van Recife, de wijk COQUE. Dezelfde wijk, waar we in oktober 1995 geëmotioneerd kleding stonden uit te delen, en geen gevaar voelden.

Volgens de Polícia zouden de mannen op een marihuana-transaktie uit zijn geweest.

In juni 1996 stond ik op een hoek van sloppenwijk Santo Amaro te wachten op een vrouw die me zou helpen in de wijk grond te kopen voor het verenigingslokaal van de bewoners. Zij was veel te laat en intussen kwam er een politiewagen. Twee agenten stapten uit met getrokken pistool en beduidden me om in de wagen te stappen, insinuerend dat ik een drugsdeal met vervalste dollars zou willen uitvoeren.

Op het moment dat ik in de politiewagen moest stappen (wat moet je anders in het zicht van die pistolen) kwam gelukkig Doralice aan die de agenten verontwaardigd aan het verstand bracht dat ze Senhor Gerard moesten laten gaan, en dat ik daar slechts was om de creche Lar do Garoto te helpen.

Gelukkig luisterden de agenten naar mijn Engelbewaarder en ik hoefde verder niets te doen. Even later in de creche en de dag erna werd me door van schrik verbleekte braziliaanse vrienden verzekerd dat als ik ingestapt was, zij me niet meer hadden teruggezien. De politie is daar gevaarlijker dan de (boeven) bewoners.

Dat geeft te denken in het geval van bovengenoemde twee hollandse tuinders. Men kan zich zelfs afvragen of ze zelf naar deze sloppenwijk zijn gegaan, of erheen zijn gebracht.

Voor ons is het geen reden om ons beleid te veranderen, integendeel, we gaan met nóg meer overtuiging en nóg wat voorzichtiger, dóór om te helpen de mensen uit deze poel van ellende te halen.

Met Uw blijvende steun lukt dat vast. 1996 Was voor SKIBRA een zeer goed jaar. Van alle kanten werden onze projekten gesteund:

Partikulieren, Vastenaktie, Schoolfeest 'De Cramignon', FC Den Duiker (Rome wij Komen), de Gemeente, en andere donateurs van Eijsden tot Blauwhuis (Fr.) zorgden ervoor dat we veel kunnen realizeren. Daarover volgende keer meer.

Voor nu onze hartelijke dank voor Uw vertrouwen en Uw steun. Wij hopen dat we met U op deze weg mogen doorgaan 'Se Deus quiser' ofwel 'Als het God belieft'.

Stichting Kinderzorg Brazilië:
Klimmerseind 4, 6245 HH Eijsden
Telefoon/fax: (043) 409 80 34
e-mail: skibra@bigfoot.com
Rabobank Eijsden: 11.50.83.413