SKIBRA

NIEUWS
18-09-1997

Start
De werkzaamheden voor verbouwing en inrichting van onze school in de sloppenwijk San Martin School 'Escola dos Anjos' zijn enkele weken geleden gestart. Om de hoge communicatiekosten te minimaliseren, hebben we tijdens mijn verblijf begin september een fax en internet geïnstalleerd voor gebruik door onze vrijwilligers daar, verenigd in de COSKIBRA te Recife.

We hebben bouwmaterialen gekocht voor onze school zoals cement, zand, PVC pijpen en inbouw contactdozen, WC's fonteintjes, etc. etc.

De naam van de school is een verwijzing naar de Anjos (engelen) die dit project mogelijk maken, zoals daar zijn de vrijwilligers van SKIBRA in Nederland, van COSKIBRA in Brazilië, en natuurlijk een verwijzing naar onze donateurs.

Aan de andere kant ook een verwijzing naar de kinderen waarvoor de school bedoeld is. Kinderen van 2 tot 7 jaar uit gezinnen in sloppenwijken, die geen school kunnen betalen. En juist voor kinderen van deze kwetsbare leeftijd voorziet de gemeente Recife niet in onderwijs.

We hebben hierover gesproken met de Secretária de Educação (onderwijs) van de gemeente. Over onze school, en over de mogelijkheden van andere projekten in de wijken San Martin en Santo Amaro waarbij het Gemeentebestuur financiële hulp nodig heeft. Totale duur van de bespreking 2 uur, na twee eerdere vergeefse bezoeken (op afspraak nota bene) aan het gemeentehuis. Totale tijdverlies was 8 uren alvorens de bespreking begon.

En zo gaat dat met alles: Veel service bij het verzamelen van bouwmaterialen in de bouwmarkt, en dan ruim een uur wachten voordat de rekeningen geschreven en betaald en de materialen omgepakt en ingepakt zijn. En je moet alles zelf transporteren.

We hebben een officiële oprichtingsvergadering van COSKIBRA gehad.

De statuten van COSKIBRA zijn geëvalueerd door een notaris en na een paar kleine correcties wordt de COSKIBRA dan officieel geregistreerd als braziliaanse filantropische instelling, zodat we dan kleren en geld naar COSKIBRA kunnen sturen zonder gevaar dat privépersonen er belastingen over moeten betalen.

De verbouwing van de garage tot school verloopt prima en de regie is uitstekend. De binnenmuren staan nu, de vloer en de watertoe- en afvoer zijn klaar, en de muren zijn in fase van stucadoren. De komende week worden deuren en tegels gekocht en we hopen dat alles vóór december klaar zal zijn, zodat we dan de inrichting kunnen verzorgen.

Babytehuis Lar do Nenen heeft ook weer hulp gevraagd. Er zitten nu 28 kinderen van 0 tot 4 jaar en de capaciteit is eigenlijk 17 babies.

Verder hebben we Zr. Júlia in Bezerros bezocht en door de hulp van SKIBRA zijn ze in staat om naai- en borduurkursussen te geven. Alle 7 (trap-)naaimachines functioneren weer. Ze zitten alleen met het probleem om de gemaakte spullen te verkopen, want in de nabije omgeving heeft niemand geld. Daarvoor wordt samen met gemeenten en kerkbesturen in Bezerros en omgeving een oplossing gezocht.

De leerlingen van Zr. Júlia maken zelfs geborduurde sets lakens, handdoeken, beddespreien en dergelijke op bestelling.

Stichting Kinderzorg Brazilië:
Klimmerseind 4, 6245 HH Eijsden
Telefoon/fax: (043) 409 80 34
e-mail: skibra@bigfoot.com
Rabobank Eijsden: 11.50.83.413