Nieuw Schooljaar 04-02-1999

Escola dos Anjos
Het schooljaar 1999 is inmiddels gestart, op 1 Februari j.l. Ter voorbereiding hiervan, hebben we in Januari de gegevens van alle kinderen geregistreerd. Er zijn nu 120 aanmeldingen voor 4 groepen, en nog steeds komen er moeders vragen of er nog plaats is. We zijn op huisbezoek geweest bij gezinnen, om te verifiëren of de kinderen wel in aanmerking komen voor onze school. D.w.z., of de ouders geen ander onderwijs kunnen betalen. En bovendien, om de vereiste gegevens te achterhalen. Het is schokkend, wat je dan allemaal aan armoede aantreft. Alle kinderen zijn nu volgens de regels (voorschriften van de Gemeente Recife) geregistreerd.

Door de forse uitbreiding van het aantal leerlingen (vorig jaar 88 aanmeldingen voor 50 plaatsen) moesten we tegelijk ook meer meubilair voor de school kopen, en andere aanpassingen maken. Er zijn hiervoor grote tafels met zitbanken gekocht, die ook voor andere doeleinden (naaikursus, bazar) gebruikt kunnen worden.

De voorbereiding van het schooljaar is gestart met een vergadering voor ouders en leerkrachten, waarin ook een "Bazar" voor verkoop van tweedehands kleding werd aangekondigd.

Financiën
Van mijn verblijf in Recife hebben we tevens gebruik gemaakt om de financiële verantwoording betreffende het project Escola dos Anjos en andere projecten zodanig in te richten dat die helder gepresenteerd kan worden voor iedereen. In Brazilië, maar vooral in Nederland. Een monnikenkarwei, orde scheppen in de honderden nota's en betalingsbewijzen. Maar het is gelukt. Waarna we door konden met het opstellen van de begroting voor 1999 en het verder werken aan de meters papier (burocratie) die we moeten aanleveren bij het Departement van Onderwijs van de staat Pernambuco.

Economische crisis, Devaluatie
Zoals U waarschijnlijk bekend, is er een nieuwe Economische crisis in Brazilië. In Januari, devalueerde de munt, de REAL. In eerste instantie met 8 %, maar al snel in woeste vaart. De Real kelderde van 1.14, naar 1.75 per US-Dollar. En de Gemeente Recife heeft dusdanig hoge tekorten, dat we uit die hoek geen subsidie kunnen krijgen, in 1999. We staan er dus alleen voor, en hopen dat U ons trouw blijft!!

Bazar
Er waren inmiddels weer nieuwe zendingen gebruikte kleding aangekomen. De nieuwe tafels werden meteen ingezet voor het inrichten van een "markt" in de school, op 22 Januari j.l. Alle ontvangen kleding werd uitgestald, prijslijsten opgehangen (symbolische prijsjes, om plundering te voorkomen) en de Bazar werd een succes. Mensen waarvan bekend was dat ze echt geen geld hebben, kregen natuurlijk gratis mee, wat ze nodig hadden.

Natalício
We zijn ook bij Natalício op bezoek geweest. Onze leerling, waarvan de vader werd vermoord, was flink vermagerd en verwaarloosd. Zoals het de hele rest van de familie (nog 6 personen, inclusief oma) waarvan een deel op de vloer slaapt  in het kleine krotje.
De familie zit zonder inkomen, en dus zonder eten. De oma vertelde, dat ze Natalício liever op straat ziet, dan thuis, omdat ze het gezeur om eten niet kan verdragen. Van Uw donaties hebben we een uitgebreid levensmiddelenpakket samengesteld, waar de hele familie profijt van heeft. De gasfles voor het fornuis, hebben we vervangen door een volle, en de lekke gaskraan
vervangen. En om ze te blijven helpen, hebben we met de Oma van Natalício afgesproken dat zij zaterdags de school komt helpen poetsen, in ruil voor een pakket levensmiddelen.

U ziet, er gebeurt veel, er is veel nood, en we doen alles wat we kunnen, met Uw hulp, om te helpen waar dat kan. Laat ons niet in de steek!
 

Stichting Kinderzorg Brazilië:
Klimmerseind 4, 6245 HH Eijsden
Telefoon/fax: (043) 409 80 34
e-mail: skibra@bigfoot.com
Rabobank Eijsden: 11.50.83.413 
Ons "huisadres" op het Internet is HTTP://MEMBERS.BIGFOOT.COM/~SKIBRA