DUURZAAM HELPEN? NATUURLIJK! U BENT ONMISBAAR!
We nodigen u uit, om bij te dragen aan het duurzaam in stand houden van de ESCOLA DOS ANJOS, door donateur te worden.
Zie foto's en informatie over dit succesproject op deze pagina en op de pagina Adopteer een juf.

Informatie over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN vindt u HIER.

 
2018
VIJFenTWINTIG JAAR SKIBRA
SKIBRA 25 JAAR
 
DIA DAS BRUXAS - HALLOWEEN
BruxaVoando
April 2018: De zonne-energie is in werking! 
Na veel gedoe is dan eindelijk op 3 april 2018 de solar installatie aan het lichtnet van Celpe gekoppeld. De istallatie startte op 28 januari 2018. Vanaf nu kunnen we gaan besparen op electriciteit!

Solar

ONAFHANKELIJKHEIDSDAG 7 september 2017
Desfile
De tekst op  het spandoek:
De Escola dos Anjos groet en dankt alle donateurs en vrijwilligers!

A ESCOLA DOS ANJOS SAÚDA E AGRADEÇE A TODOS OS DOADORES E VOLUNTÁRIOS.
ZALIG PASEN!
Pasen 2013
Maart 2017
Na de instructie TANDENPOETSEN allemaal een tube tandpasta van de Gezondheidsdienst
Freedent
ONAFHANKELIJKHEIDSDAG 2016
DESFILE1
Dia da Patria, de dag van het vaderland, onafhankelijkheidsdag, ofwel de Dia da Independência, wordt op 7 september gevierd met optochten en parades in het hele land. Zo wordt de Onafhankelijkheidsproclamatie van Brazilië, waardoor het zich in 1822 losmaakte van het Portugese imperium, jaarlijks herdacht.
Dit jaar hadden de parades soms politieke lading (“WEG met TEMER”)  maar voor de ESCOLA DOS ANJOS was het een gelegenheid om traditiegetrouw door de wijken rondom de school te paraderen met een spandoek en de nationale vlaggen van Brazilië en Nederland. Op het spandoek de tekst “CAMINHANDO JUNTOS”, vrij vertaald “we lopen samen”.
DESFILE2
Het slaat niet alleen op het paraderen, maar ook op de weg die de ESCOLA DOS ANJOS samen met SKIBRA loopt. Nu al 20 jaar. Het is ook een manier om de dankbaarheid te tonen aan de Nederlanders en om aan de omwonenden uit te leggen dat de school door trouwe Nederlandse donateurs wordt gefinancierd.
Het thema van de parade was het uitspreken van steun aan de atleten die de Olympische spelen en de Para-olympische spelen deelnemen. Een uiting van respect. Maar ook de aankondiging dat zij, de leerlingen van de ESCOLA DOS ANJOS, de toekomstige atleten zijn!  De juffen hebben voorafgaand aan de parade enkele dagen hard gewerkt om van papier rokjes, hoedjes e.d. te maken.
De parade verliep traditioneel enigszins chaotisch omdat de ouders graag meelopen, maar wel vooraan! Het is een teken van betrokkenheid zeggen de juffen dan.


DIA DA ÀRVORE- DAG VAN DE BOOM
Presentatie
De Dag van de Boom, een moment om stil te staan bij milieu en met name bij BOMEN en het nut ervan. Een goed vervolg op de lessen over recycling! Maar dan breekt het knutseluurtje aan, en als een echt team gaan ze aan de slag. Wortels, delen van de stam (schors), takken en appels worden uitgeknipt en uitgeprikt en op de juiste plaats geplakt. Het kunstwerk krijgt vorm!

OPTOCHT ONAFHANKELIJKHEIDSDAG 2015
Door kinderen, ouders en juffen van de ESCOLA DOS ANJOS
Thema: Recycling, scheiden van afval.

defile
                    onafhankelijkheidsdag 2015

PAZ
Défilé op de Onafhankelijkheidsdag in September


 
formandos 2018

Zoals elk jaar, is de FORMATURA het moment waar iedereen naar uitkijkt, ouders, leerlingen en leerkrachten.

Het resultaat van jaren hard werken: kinderen die met een diploma (of een certificaat) de stap maken naar het openbaar lager onderwijs van de Gemeente Recife, met een voorsprong in kennis want ze kunnen al lezen, schrijven, rekenen en hebben al een heleboel meer geleerd op de Escola dos Anjos.
Een welgemeende felicitatie aan de leerlingen!
Hulde aan de juffen Quitéria, Elisabeth en Saionara.


B
ij de sluiting van het schooljaar nemen de leerlingen van de hoogste klas op verpletterende wijze afscheid van Tia Quitéria. De leuke en leerzame tijd op de Escola dos Anjos zullen ze niet vergeten!
Afscheid van Tia Quitéria

20 Anos
skb
Sinds 24 januari 1993
 
POSTADRES:
Klimmerseind 4
6245 HH Eijsden-Margraten
Nederland

KvKnummer: 41078488
RSIN: 816691381
 
BANK:
INGbank nr. 208356
IBAN:  NL55INGB0000208356
BIC: INGBNL2A
  
TELEFOON:
0647 47 43 03
E-MAIL:  skibra@gmail.com
 
Schrijf

Reageer!

Organisatie en werkwijze

Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2013

De ene plaag na de andere teistert de jonge aanplant rondom de Escola dos Anjos in São Bento. Zijn het niet de kippen van de buurman, dan zijn er wel de reuzenmieren, bladsnijmieren of de reuzenrupsen, bijen, kikkertjes, slangen, vleermuizen, mussen.
QUAL BICHO É?
 In het binnenland is al meer dan vijf jaar geen regen meer gevallen. In de tropische hitte is het land verschroeid. De waterleverantie door de watermaatschappij COMPESA van Pernambuco is rampzalig slecht.

secaKinderen helpen kleine beetjes water te dragen naar de aanplant van "Palmas" cactussen die als veevoer dienen. Het is momenteel het enige gewas dat kans maakt in de tropische hitte en droogte. Alle andere gewassen verbranden in de zon, door gebrek aan water.seca

Waterrantsoenering in Belo Jardim.
Door Josué Figueira (http://paredaodopovobj.com.br)  03 December 2012

Belo Jardim zal rekening moeten houden met rantsoenering van water vanaf 10 december 2012. Het probleem is veroorzaakt door het uitblijven van regen, met als resultaat dat het waterpeil in de stuwmeren Barragem do Bitury en Barragem Pedra Moura te laag wordt.

Barragem de Bitury
                      secando
 

 

 

SÃO BENTO DO UNA:
In Juni 2015 is de afrastering duurzaam gerepareerd aan de straatzijde. Het loslopend vee van verre buren kan nu niet meer komen eten van de kostbare aanplant, die op het terrein van de Escola dos Anjos geteeld wordt door en voor de omwonenden. 
Afrastering Wateràgua

Iedere dag komen de mensen bij de school een paar emmer(tje)s water halen.
Het waterreservoir is in deze zeer droge streek hard nodig
Als er een beetje water is wordt meteen met kruiwagens het wasgoed aangevoerd om eindelijk de was schoon te krijgen. Na een hele dag wassen is veel water alweer verbruikt. De rest wordt door de buurtgenoten opgehaald met paard en wagen, want ook mens en dier hebben water nodig.
COSKIBRA is veelvuldig in discussie met de watermaatschappij COMPESA om het recht op water te verzilveren voor de bewoners van deze streek.

lavar roupa
Februari 2014: Vele handen maken licht werk. Er zijn plots veel vrijwilligers die graag een handje toesteken. Met name de jeugdigen en jongvolwassenen uit de omgeving. Leren op het werk heet dat!
Goed voorbeeld doet volgen!

Pintar
JANUARI 2014: Irrigatiesysteem gereed.
Op het waterreservoir als fundament is een opslagruimte gebouwd waarin ook de pompinstallatie voor het irrigatiesysteem veilig is. Op het dak een 1000 liter-vat van waaruit het water in het druppelsysteem vloeit. Alle voorzieningen om zuinig met water om te gaan zijn aangebracht. Nu is het wachten alleen nog op zoet hemelwater...
Maart 2013: WATERRESERVOIR GEREED,
Nu is het wachten op een regenachtig REGENSEIZOEN.
Helaas was ook 2013 een droog jaar en moest water aangevoerd worden met tankwagens. Dat is niet gratis en bovendien is er waterrantsoenering, dus veel is er niet te koop... en dan bevat het water nog zout ook. Alle hoop is gevestigd op een UITBUNDIG REGENSEIZOEN!
Hoera! - het metselwerk is klaar
17 februari 2013: Het waterreservoir is dicht. Een hele opluchting. De oplevering is twee weken vertraagd door gebrek aan water om cement te maken.

Stichting Kinderzorg Brazilië werkt in de staat Pernambuco in het Noord-Oosten (Nordeste), in de steden Recife en São Bento do Una..

São Bento do Una is een plattelandsgemeente met 45.000 inwoners, waarvan ruwweg de helft in het dorp woont. In het dorp is gebrek aan scholen, op het uitgestrekte platteland gaan kinderen niet naar school vanwege de grote afstanden en het gebrek aan wegen. De landweggetjes lijken op een marslandschap, veel rotsen, keien, kuilen. Het zijn in de regentijd moderriviertjes, in de droge tijd lijken het droge rivierbeddingen.

KAART van
               PERNAMBUCO

KLIK voor een andere kaart van
                  BRAZILIË

NordesteBrazilië is een federale republiek
(a República Federal)
Het Noord-Oosten (Nordeste) en met name Pernambuco is een van de armste streken van Brazilië.

De economische groei en vooral de voordelen daarvan vind je vooral in de zuidelijke staten São Paulo en Rio de Janeiro en in de rijkere en modale klasse.

Maar dat is zo'n 3000 Km zuidelijker.

Ook daar zijn nog steeds grote krottenwijken en "bittere armoede in overvloed".

De economische groei is in 2015 tot stilstand gekomen. Brazilië is in de ergste recessie sinds 30 jaar beland.INFORMATIEF ALGEMEEN
De ENGELENSCHOOL Amazone- Ontbossing Amazone 2003
De WIC en SLAVERNIJ

MAX HAVELAAR (19 aug 2006)
Lees ons verbetervoorstel bij de Max Havelaar werkwijze in ontwikkelingslanden.


SOCIAAL PASTORAAT BRAZILIË, verslag van het bezoek van Jan Rietveld, pastoor in de Braziliaanse staat Campina Grande.
Het verslag geeft weer hoe Jan Rietveld op boeiende wijze ingaat op de Braziliaanse problematieken. We publiceren dit verslag (met toestemming van het Bisdom Roermond) omdat er zoveel voor ons herkenbare ervaringen in voorkomen, betreffende de wijze waarop ontwikkelingshulp kan worden geboden.

IDH
(Veja a tabela elaborada pelo Governo do estado de Pernambuco.)

Por Jorge Luiz de Souza

O Índice de Desenvolvimento Humano (IDH) compara indicadores de países nos itens riqueza, alfabetização, educação, esperança de vida, natalidade e outros, com o intuito de avaliar o bem-estar de uma população, especialmente das crianças. Varia de zero a um e é divulgado pelo Programa das Nações Unidas para o Desenvolvimento (Pnud) em seu relatório anual. Na divulgação feita em novembro de 2007, com dados referentes a 2005, o Brasil pela primeira vez alcançou o nível 0,80, passando a integrar o grupo de países com IDH elevado. Países com IDH até 0,499 são considerados de desenvolvimento humano baixo, e os com índices entre 0,50 e 0,799 são considerados de desenvolvimento humano médio.
São Bento do Una e Belo Jardim tem IDH de só 0,62 .